Grilovací sezóna je v plném proudu a všechny tradiční recepty jste letos vyzkoušeli už několikrát. Čím si to příjemné večerní posezení na terase nebo na zahrádce, s rodinou nebo přáteli, vylepšit? Zkuste naše recepty vonící zeměmi, kam jezdíme na dovolenou.
Cuketové carpaccio
Pravé italské carpaccio se samozřejmě dělá ze syrových ingrediencí, to naše ale připravíme z cuket grilovaných. Ty si nakrájíme na plátky cca 1 cm široké, trochu je potřeme olejem a z obou stran opečeme na grilu.
Další ingredience:
2 – 3 rajčata, 1 větší stroužek česneku, čerstvá bazalka, balsamikový ocet, sůl, feta sýr
Na talíři cukety prokládáme plátky rajčat, posolíme a přelijeme dresinkem připraveným z balsamikového octa, rozdrceného česneku a nasekané bazalky. Na závěr posypeme rozdrobeným feta sýrem. Nabídneme jako předkrm nebo ke grilovaným masům.
Kuřecí souvlaki
Tento recept pochází z Řecka a nejlepší přílohou jsou tzatziki, což je nastrouhaná okurka v hustém jogurtu (případě zakysané smetaně) ochuceném solí, česnekem a sekaným koprem.
Na souvlaki potřebujeme:
kuřecí maso, olej, citronová šťáva, 1 lžička soli, oregano, pepř, 2-3 ks stroužky česneku, snítka tymiánu nebo rozmarýnu
Maso nakrájíme na silnější plátky, ty pak na nudličky a na několik hodin naložíme do marinády z ostatních surovin. Potom je napichujeme užší stranou na předem namočené špejle a grilujeme do zlatova.
Balkánský kebab na špejli
Pokud jste se vrátili z dovolené v Bulharsku a stýská se vám po chuti výborných masových válečků, zvaných „kebabčeta“, nemusíte smutnit. Celkem snadno si je připravíte doma, navíc si je opečete na špejli, takže se budou lépe konzumovat.
Budete potřebovat:
kvalitní mleté maso – může být mix, ale stačí jen vepřové, sůl, pepř, drcený římský kmín
Maso rukou pořádně propracujeme, pokud je hodně tuhé, přidáme trochu vody. Předem si namočíme špejle a na ně pak z masa upravíme válečky. Necháme volný kraj na držení.
Masové šišky opečeme ze všech stran na grilu a podáváme s hořčicí, různými dipy, nejlépe ale s pravým šopským salátem.