Klasický recept na hrníčkovou bábovku nejspíš znáte. Takovou, kterou dělávaly už naše maminky a jedná se bezesporu, o vynikající těsto. To se hodí nejen na bábovky, ale letní ovocné bublaniny a spoustu dalších moučníků. Jedno těsto a nespočet možností: kakao, kokos, mák, oříšky, tvaroh. Ale my si dnes popíšeme mnohem rychlejší způsob, jak připravit bleskové pohoštění, pro případ nečekané, ale mile návštěvy. Možná, že vám taková bábovka z hrníčku přijde vhod také u víkendové pohody při kávičce. Bábovka je i s přípravou hotová za 10 minut a můžete si vychutnat zaslouženou siestu.
Budeme potřebovat
- Hladkou nebo polohrubou mouku – 4 PL lžíce
- Kypřící prášek do pečiva – 0,5 čajové lžičky
- Cukr nebo jiné sladidlo (agáve, javorový sirup) – 3PL lžíce
- Kakao, kokos, oříšky podle chuti – 2PL lžíce
- Jedno celé vejce
- Olej – 3PL
- Mléko klasické, ale může být i rostlinné – 3PL
Jak postupovat
Smícháme všechny sypké směsi: mouku, prášek do pečiva, kakao, cukr. Pak přidáme mléko, vejce, olej a důkladně promícháme. Hrníček vymažeme pomocí peroutky máslem a můžeme jemně poprášit strouhankou a vložíme do něj těsto. Celý obsah vložíme do mikrovlnné trouby a délka závisí na výkonu mikrovlnky. Pohybuje se to od 5 do 7 minut. Hlídáme, až bábovka vykyne a popřípadě vypneme o něco dříve. Zkontrolujeme špejlí, zda se nechytá těsto a bábovku vyklopíme na talířek. Můžeme ozdobit šlehačkou, ovocem a posypat strouhanou čokoládou. Nyní nezbývá než si vychutnat tuto dobrotu a my vám přejeme dobrou chuť.