Červenou řepu jedni milují a druzí nesnášejí. Dá se vařit, zavařovat, péct a syrová se uplatní v salátech. Výborně chutná v kombinaci s česnekem, jablky, zelím, křenem nebo ořechy. Řepa rovněž nepostrádá mnoho pozitivních vlastností prospěšných pro lidský organismus. Proto by měla být zařazena do vašeho jídelníčku. S tímto vám velmi rádi pomůžeme a přinášíme jeden z mnoha chutných receptů: Carpaccio z pečené červené řepy.
Ingredience na Carpaccio
- Jedna středně velká řepa
- Palička česneku
- Jedna lžíce olivového oleje
- Jedna lžíce hrubozrnné soli
- Jedna lžíce balzamikového octa
- Barevný pepř z mlýnku
- Tymián – stačí snítka, ale nemusí být
- 100g balkánského sýra nebo feta
- Hrstka ledového salátu nebo rukola
Zálivka
- Dvě lžíce medu
- Šťáva z ½ limetky
- Dvě lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Karamelizovaná cibule
- Červená cibule
- Lžíce olivového oleje
- Lžíce balzamikového octa
- Lžíce cukru krupice
- Sůl
Jak postupovat
Řepu pořádně umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Na alobal nasypeme sůl a položíme na ní řepu, přihodíme česnek, který jsme překrojili pouze na půlky – neloupat! Přidáme olej, ocet, pepř a alobal zavineme. Takto vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi na 200 stupňů hodinku. Propícháme, aby vyšla pára, oloupeme a necháme úplně vychladnout. Zatím si připravíme karamelizovanou cibuli. Na pánvičku dáme olej, který necháme rozpálit a přihodíme na osminky nakrájenou cibuli. Tu osmažíme dozlatova, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Jakmile začne cibule vonět po karamelu – dosolíme a přidáme ocet, který necháme odpařit.
Příprava zálivky probíhá tak, že si všechny suroviny společně vyšleháme. Řepu nakrájíme na plátky a vyskládáme na talíř. Na ní poklademe ledový salát či rukolu a dále sýr. Karamelizovaná cibule bude uprostřed talíře. Celé přelijeme zálivkou a podle chuti popřípadě dosolíme, opepříme čerstvě mletým barevným pepřem.