Celiakie patří mezi nepříjemné a hlavně nebezpečné onemocnění, které se projevuje nesnášenlivosti lepku. Pokud se právě vás týká alergie na lepek, která se potvrdí, nemusíte zoufat. Se správnou dietou se dá žít plnohodnotný život a zbavit se součastných zdravotních potíží. I u bezlepkové diety se dá stravovat chutně a zdravě. Dnešní recept je věnován bábovce, kterou si v žádném případě nemusíte odepírat. Ale stejně tak lze připravit i chutný domácí chléb. Stačí nahradit mouku jinými surovinami, které u vás nevyvolají zdravotní problémy. A pak kdo tvrdí, že bezlepkové recepty jsou vhodné jen pro osoby trpící alergií? Takovou dobrotu, jako je třeba bábovka si může doma upéci každý, kdo chce žít zdravě a vyhýbá se mouce ať už z jakýchkoliv důvodů.
Ingredience
- 100g cukru
- 100g solamylu
- 50g kukuřičné mouky
- 50g mletých ořechů (pokud netrpíte alergií na ořechy)
- 30g drcených slunečnicových semínek
- 1 lžička bio kypřícího prášku
- 5 vajec
- 2 lžíce oleje – olivový
- 1 lžíce kakaa
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
Vejce a cukr společně vyšleháme a postupně přidáme solamyl, ořechy, kukuřičnou mouku, olej, prášek do pečiva. Bábovkou formu si vymažeme a vysypeme mletými oříšky nebo kukuřičnou strouhankou a nalijeme větší část těsta. Do zbylého těsta přidáme ještě kakao a promícháme. Nahoru pak nalijeme i kakaové těsto a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 35 minut na 170 stupňů. Hotová a vyklopená bábovka se ještě posype moučkovým cukrem a po vychladnutí se může podávat. Přejeme dobrou chuť.