Světová kuchyně – tyto dvě slůvka hovoří jasně. V dnešním článku vám představíme 2 chutné recepty, které zavání světovostí a jimž jen stěží odoláte. Jak jistě víte, v české kuchyni je na kořenovou zeleninu hleděno jako na základní surovinu pro polévky či omáčky – a to je vše. Nyní je ten nejlepší čas opustit brány domácích pokrmů a společně s námi se poohlédnout po chuťovkách, jež vám nabízí pestrá světová kuchyně. Věřte nebo ne, ale i z obyčejné zeleniny – jak ji mnozí z vás vnímají – se dají připravit nápaditá jídla, která na vašich chuťových pohárcích utvrdí tu správnou muziku. Světová kuchyně na vašich stolech – 3, 2, 1 teď!
Chutná světová kuchyně č. 1: Krémová polévka s krevetami
Potřebujete:
- 350 g mražené zeleniny
- 150 g vařených krevet
- 60 g másla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- litr mléka
- 1 kostku zeleninového bujonu
- směs francouzských bylinek
- pepř, sůl
Postup pro přípravu:
- Připravte si světlou jíšku a tu zalijte studeným mlékem.
- Do směsi přidejte 1 kostku zeleninového bujonu.
- Povařte na mírném ohni.
- Na rozpuštěném másle orestujte mraženou zeleninu, mírně ji podlijte teplou vodou a pod pokličkou poduste asi 4 minuty.
- Následně přidejte směs bylinek a část krevet.
- Krátce prohřejte a přidejte do světlé jíšky.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Na talíři ozdobte zbylými krevetami, snítkou kopru a trochou šlehačky.
Chutná světová kuchyně č. 2: Středomořské gratinované farfalle
Potřebujete:
- 350 g mražené zeleniny
- balení těstovin
- 350 g hlubokozmrazeného pórku
- pažitku
- cibuli
- 150 g anglické slaniny
- 200 g strouhaného tučnějšího sýra
- 70 g másla
- 1/8 l mléka
- 2 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup pro přípravu:
- Máslem vymažte zapékací misky.
- Do nich naskládejte uvařené těstoviny.
- Přidejte pórek, zeleninu.
- Opečte anglickou slaninu a tu společně s na jemnou nakrájenou cibulí rovnoměrně rozložte na těstoviny v miskách.
- Misky posypte čerstvě nasekanou pažitkou a zalijte rozšlehaným vejcem s mlékem, smetanou, poloviční dávkou sýra.
- Podle chuti osolte a opepřete a chuť dodejte troškou muškátového oříšku.
- Navrch naklaďte zbytek sýra.
- Zapékejte asi 30 minut na 230°C – než povrch nezezlátne.