Zázvorový čaj je velmi oblíbený nápoj v mnoha zemích a tradičně je vyráběn z kořene zázvoru. Pije se buď jako zelený nebo černý čaj, ale může být dochucen i mátou, skořicí, medem, pomerančem či citrónem. Tento úžasný nápoj má řadu léčivých schopností a zdravotních bonusů. O jeho příznivých vlastnostech se můžete dočíst v našem minulém článku zde.
Zázvor zrychluje trávení tím, že podporuje tvorbu žaludečních kyselin. Vhodný je při trávicích potížích a nadýmání. Rovněž je výborným pomocníkem v době nachlazení, kašle a rýmy. Zázvor dokáže uvolnit hleny a vyčistit dýchací systém. Posiluje imunitu pomocí antioxidačních vlastností a dávkou vitamínů. Jeden šálek zázvorového čaje denně pomáhá snížit i riziko mrtvice, protože odbourává tukové usazeniny, které blokují tepny. Zapomenout nesmíme ani na schopnost působit jako prevence zákeřné rakoviny. A navíc šálek tohoto čaje umí výrazně zlepšit náladu. Samozřejmě nic se nemá přehánět a vyhněte se nadměrnému množství požívání zázvoru. Za bezpečné se považují 2 gramy zázvoru na jedno kilo váhy člověka denně.
Ingredience na čaj
- Zázvor
- Černý, zelený čaj
- Máta, skořice
- Cukr nebo med
- Citrón, limetka, pomeranč
Jak připravit zázvorový čaj
Z kořene zázvoru odkrojíme část cca 5 cm dlouhou. Tuto oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vložíme do cca 1l vody a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 10 minut a poté nálev scedíme. Komu vadí štiplavá chuť zázvoru, může si čaj zjemnit přidáním medu, pomeranče nebo citrónu.
Druhá možnost je uvařit vodu a vložit do ní nastrouhaný zázvor a pytlík zeleného nebo černého čaje. Pytlík s čajem vytáhneme dříve a zázvor necháme luhovat celkem 15 minut. Opět je možné dochutit podle potřeby. Místo pytlíků s čajem je možné přihodit i trošku máty nebo skořice.