Čokoládové muffiny si zamiluje každý, kdo je jednou ochutná. Jedná se o sladký dezert, který svým tvarem připomíná velice oblíbené cupcakes – minidortíčky s polevou a pestrým zdobením – ovšem muffiny se nezdobí polevou a podávají se tak, jak je vytáhnete z trouby. Receptů, jak si muffiny upéct, je celá řada, čokoládové muffiny však jednoznačně patří mezi nejoblíbenější. V dnešním článku vám představíme šikovný recept na tyto nadýchané bábovičky. Upéct si čokoládové muffiny rozhodně není žádná věda, zabere vám to jen pár minut, pečou se rychle a chutnají skvěle. Uvidíte, že se vám po nich doma jen zapráší!
Muffiny s extra podílem čokolády
Milujete čokoládu? Pak je hned první recept určený právě pro vás. Obsahuje totiž velké množství čokolády a co je na tom ještě lepší – můžete si čokoládu přidat dle vlastní libosti! V tomto případě netřeba s čokoládou šetřit…
Co budete potřebovat:
- 250 gramů hladké mouky (vyzkoušeno: můžete použít i polohrubou, celozrnnou, atd.)
- 25 gramů kakaa (kdo chce, může vyměnit za Granko)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- půl lžičky jedlé sody
- 100 gramů bílé čokolády
- 100 gramů mléčné čokolády
- 100 gramů hořké čokolády
- + kdo chce více čokolády, může si přidat více gramů, nebo do těsta zakomponovat další druhy
- 2 vejce
- 85 gramů cukru krupice
- 85 gramů rozpuštěného másla
- 285 ml. zakysané smetany
Postup:
- Připravte si dvě misky: v jedné z nich smíchejte všechny suché přísady, ve druhé smíchejte všechny tekuté přísady.
- Do tekuté směsi můžete přidat trošku mléka, abyste hmotu zvláčnili a výsledné čokoládové muffiny nebyly příliš suché.
- Kdo nechce použít zakysanou smetanu, může ji vyměnit za mléko. V takovém případě si místo 285 ml zakysané smetany připravte 225 ml mléka.
- Následně obě směsi promíchejte.
Pečení:
- Pro pečení je dobré mít předehřátou troubu. Pečte dle zkušeností s vlastní troubou, doporučená teplota je 180°C na zhruba 20 minut.
- Formičky si vymažte máslem a naplňte je těstem.
- Čokoládové muffiny pečte tak dlouho, dokud nevyběhnou a nevytvoří se z nich malé bábovičky.
- Poté je z trouby vytáhněte a nechte alespoň 15 minut odstát ve formě. Po 15 minutách je vyjměte a buďto hned podávejte, nebo je nechte úplně vychladnout.
Tip na závěr:
Chcete-li mít v muffinech sladké čokoládové kapsičky plné horké, rozpuštěné čokolády, nasekejte čokoládu na hrubší kousky. V takovém případě čokoládové muffiny podávejte hned po vytažení z trouby, kdy je čokoláda úplně rozpuštěná.