Recepty Vaření

Chvilka pro mlsné jazýčky – recept na čokoládové muffiny

Napsáno Nikol Blahova

Čokoládové muffiny si zamiluje každý, kdo je jednou ochutná. Jedná se o sladký dezert, který svým tvarem připomíná velice oblíbené cupcakesminidortíčky s polevou a pestrým zdobením – ovšem muffiny se nezdobí polevou a podávají se tak, jak je vytáhnete z trouby. Receptů, jak si muffiny upéct, je celá řada, čokoládové muffiny však jednoznačně patří mezi nejoblíbenější. V dnešním článku vám představíme šikovný recept na tyto nadýchané bábovičky. Upéct si čokoládové muffiny rozhodně není žádná věda, zabere vám to jen pár minut, pečou se rychle a chutnají skvěle. Uvidíte, že se vám po nich doma jen zapráší!

Muffiny s extra podílem čokolády

Milujete čokoládu? Pak je hned první recept určený právě pro vás. Obsahuje totiž velké množství čokolády a co je na tom ještě lepší – můžete si čokoládu přidat dle vlastní libosti! V tomto případě netřeba s čokoládou šetřit…

Co budete potřebovat:

  • 250 gramů hladké mouky (vyzkoušeno: můžete použít i polohrubou, celozrnnou, atd.)
  • 25 gramů kakaa (kdo chce, může vyměnit za Granko)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • 100 gramů bílé čokolády
  • 100 gramů mléčné čokolády
  • 100 gramů hořké čokolády
  • + kdo chce více čokolády, může si přidat více gramů, nebo do těsta zakomponovat další druhy
  • 2 vejce
  • 85 gramů cukru krupice
  • 85 gramů rozpuštěného másla
  • 285 ml. zakysané smetany

Postup:

  • Připravte si dvě misky: v jedné z nich smíchejte všechny suché přísady, ve druhé smíchejte všechny tekuté přísady.
  • Do tekuté směsi můžete přidat trošku mléka, abyste hmotu zvláčnili a výsledné čokoládové muffiny nebyly příliš suché.
  • Kdo nechce použít zakysanou smetanu, může ji vyměnit za mléko. V takovém případě si místo 285 ml zakysané smetany připravte 225 ml mléka.
  • Následně obě směsi promíchejte.

Pečení:

  • Pro pečení je dobré mít předehřátou troubu. Pečte dle zkušeností s vlastní troubou, doporučená teplota je 180°C na zhruba 20 minut.
  • Formičky si vymažte máslem a naplňte je těstem.
  • Čokoládové muffiny pečte tak dlouho, dokud nevyběhnou a nevytvoří se z nich malé bábovičky.
  • Poté je z trouby vytáhněte a nechte alespoň 15 minut odstát ve formě. Po 15 minutách je vyjměte a buďto hned podávejte, nebo je nechte úplně vychladnout.

Tip na závěr:

Chcete-li mít v muffinech sladké čokoládové kapsičky plné horké, rozpuštěné čokolády, nasekejte čokoládu na hrubší kousky. V takovém případě čokoládové muffiny podávejte hned po vytažení z trouby, kdy je čokoláda úplně rozpuštěná.

About the author

Nikol Blahova

Veškerý volný čas trávím s prsty na klávesnici. Psaní článků se stalo mým největším koníčkem, který mě baví, naplňuje a dává do života něco nového. Neustále si rozšiřuji obzory a učím se novým věcem, které se mi hodí v reálném životě. Do svých článků se snažím dávat maximum a kousek sama sebe.

Leave a Comment