Recepty Vaření

Chutné recepty s chřestem v hlavní roli

Napsáno Nikol Blahova

S chřestem se dá kouzlit na nespočet zajímavých způsobů. Ačkoli se většina lidí na zelený chřest dívá tak trochu skrze prsty, najdou se i tací, kteří na tuto zeleně zbarvenou dobrotu pějí samou chválu. Možná i vy rádi pracujete s chřestem, vymýšlíte chutné recepty, po kterých se u vás doma vždy jenom zapráší. I my víme, že chřest vůbec nechutná špatně, a proto jsme se rozhodli vytvořit dnešní článek. V něm vám představíme 2 chutné recepty s chřestem v hlavní roli, o kterých si troufneme tvrdit, že zaujmou nejen vaší pozornost, ale zároveň si na vašich chuťových buňkách zatančí slušné rodeo. Pojďte společně s námi čarovat s chřestem! 

1. Topinky s chřestem

Skvělá volba jako občerstvení k pivu nebo vínu.

Pořebujete:

  • 20-30 ks stonků zeleného chřestu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 1 lžíce oleje – podle potřeby
  • 60 ml balsamico dresinku
  • 6 – 8 ks nakrájených cherry rajčat
  • 6 – 8 plátků veky

Postup přípravy:

  1. Olejem pokapejte plátky veky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě opečte do křupava.
  2. Chřest očistěte a povařte cca 2 minuty ve vařící a osolené vodě s jednou lžící citronové šťávy.
  3. Chřest sceďte.
  4. Opečené topinky potřete česnekem a na každý plátek položte 4-5 stonků chřestu.
  5. Posypte strouhaným sýrem a dejte cca na 2 minuty na gril do trouby.
  6. Topinky ve finále ozdobte nakrájenými rajčaty a pokapejte balsamico dresinkem.

2. Vepřová panenka s chřestem

Lahodný oběd vhodný i na slavností události.

Potřebujete:

  • 1 lžičku grilovacího koření
  • 3 špetky soli
  • 600 g vepřové panenky
  • 250 g zeleného chřestu
  • 250 g bílého chřestu
  • 1 ks citrónu
  • 150 ml vepřového vývaru
  • 1/2 svazku zelené petrželky
  • 1 lžičku grilovacího koření
  • 80 ml řepkového oleje

Postup přípravy:

  1. Chřest oloupejte, překrojte a orestujte na oleji.
  2. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
  3. Vepřovou panenku nakrájejte na medailonky a ochuťte grilovacím kořením.
  4. Opečte na oleji doměkka.
  5. Medailonky vyndejte na talíř a na stejnou pánev dejte nasekanou petrželku, přidejte vývar a poduste.
  6. Maso vložte zpět, prohřejte a ihned podávejte.

About the author

Nikol Blahova

Veškerý volný čas trávím s prsty na klávesnici. Psaní článků se stalo mým největším koníčkem, který mě baví, naplňuje a dává do života něco nového. Neustále si rozšiřuji obzory a učím se novým věcem, které se mi hodí v reálném životě. Do svých článků se snažím dávat maximum a kousek sama sebe.

Leave a Comment