S chřestem se dá kouzlit na nespočet zajímavých způsobů. Ačkoli se většina lidí na zelený chřest dívá tak trochu skrze prsty, najdou se i tací, kteří na tuto zeleně zbarvenou dobrotu pějí samou chválu. Možná i vy rádi pracujete s chřestem, vymýšlíte chutné recepty, po kterých se u vás doma vždy jenom zapráší. I my víme, že chřest vůbec nechutná špatně, a proto jsme se rozhodli vytvořit dnešní článek. V něm vám představíme 2 chutné recepty s chřestem v hlavní roli, o kterých si troufneme tvrdit, že zaujmou nejen vaší pozornost, ale zároveň si na vašich chuťových buňkách zatančí slušné rodeo. Pojďte společně s námi čarovat s chřestem!
1. Topinky s chřestem
Skvělá volba jako občerstvení k pivu nebo vínu.
Pořebujete:
- 20-30 ks stonků zeleného chřestu
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 100 g strouhaného ementálu
- 1 lžíce oleje – podle potřeby
- 60 ml balsamico dresinku
- 6 – 8 ks nakrájených cherry rajčat
- 6 – 8 plátků veky
Postup přípravy:
- Olejem pokapejte plátky veky, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a v troubě opečte do křupava.
- Chřest očistěte a povařte cca 2 minuty ve vařící a osolené vodě s jednou lžící citronové šťávy.
- Chřest sceďte.
- Opečené topinky potřete česnekem a na každý plátek položte 4-5 stonků chřestu.
- Posypte strouhaným sýrem a dejte cca na 2 minuty na gril do trouby.
- Topinky ve finále ozdobte nakrájenými rajčaty a pokapejte balsamico dresinkem.
2. Vepřová panenka s chřestem
Lahodný oběd vhodný i na slavností události.
Potřebujete:
- 1 lžičku grilovacího koření
- 3 špetky soli
- 600 g vepřové panenky
- 250 g zeleného chřestu
- 250 g bílého chřestu
- 1 ks citrónu
- 150 ml vepřového vývaru
- 1/2 svazku zelené petrželky
- 1 lžičku grilovacího koření
- 80 ml řepkového oleje
Postup přípravy:
- Chřest oloupejte, překrojte a orestujte na oleji.
- Dochuťte solí a citronovou šťávou.
- Vepřovou panenku nakrájejte na medailonky a ochuťte grilovacím kořením.
- Opečte na oleji doměkka.
- Medailonky vyndejte na talíř a na stejnou pánev dejte nasekanou petrželku, přidejte vývar a poduste.
- Maso vložte zpět, prohřejte a ihned podávejte.