Komerční články

Pravidla správného grilování

Napsáno angelo

Také už se nemůžete dočkat prvního letošního grilování? Váš gril už nedočkavě poskakuje v garáži? Osvěžte si pravidla správného grilování, ať jste na první grilování řádně připraveni!

Jak grilovat jako profík?

Ať už nedáte dopustit na klasiku a grilujete na grilu na uhlí, nebo dáváte přednost grilování ve velkém stylu a patříte k pyšným majitelům plynového grilu, díky dodržení těchto pravidel budete grilovat jako pravý profesionál.

Buďte připraveni. Všechny grilovací pomůcky si před grilováním připravte. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další nezbytnosti. A hlavně mějte připraveno dostatek paliva!

Udržujte vysokou teplotu. Grilované maso chutná nejlépe, když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Správnou teplotu poznáte následovně – Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.

Myslete na čistotu. Než na gril položíte první pokrm, vyčistěte rošt drátěným kartáčem. Po grilování rošt vyčistěte znovu.

Mažte gril olejem. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští) potřete rozpálený rošt. Správně naolejovaný rošt se do masa krásně otiskne.

Otáčet, ale nepropichovat. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude vysušené tuhé maso.

Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.

Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.

A hlavně – grilování si jaksepatří užijte!

About the author

angelo

Leave a Comment