Červenec je měsíc, kdy máme téměř denně k dispozici čerstvou úrodu třešní a jahod ze zahrádky. Tyto krásně červené plody jsou nejen velmi lahodné, pro náš organismus jsou příznivé také jejich účinky.
Třešně obsahují vápník, železo, jód, draslík, kyselinu listovou i velké množství vitamínu C. Jsou vhodným ovocem pro diabetiky, protože podporují léčbu cukrovky. Navíc příznivě působí na vylučování, odvodnění organismu, proti zánětům, parodontóze, díky vlivu na snižování hladiny kyseliny močové v organismu jsou vhodnou prevencí proti dně.
Jahody kromě vitamínu C obsahují i vitamín B a provitamin A, draslík, vápník, železo a fosfor, kyselinu salicylovou, citronovou a šťavelovou. Tu při konzumaci zjemňujeme mléčnými výrobky, proto je tak oblíbený jahodový koktejl. Pomáhají při léčbě chudokrevnosti, příznivě působí při cukrovce, revmatismu, ale i při ledvinových nebo močových kamenech. Posilují krevní oběh i tvorbu testosteronu.
Přestože nejlepší je konzumace čerstvých plodů, část úrody obvykle konzervujeme a tepelně upravujeme. Právě jahody a třešně jsou oblíbeným ovocem do tradiční bublaniny.
Recept na rychlou a vláčnou bublaninu
Asi každá hospodyňka má vlastní recept na moučník, který je nestárnoucím hitem léta. Jedním z těch snadných receptů s úžasně dobrým výsledkem je tento:
Budeme potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1 hrnek cukru krupice,
- 1 hrnek smetany,
- 3 vejce,
- 1 prášek do pečiva,
- jahody a třešně (je lépe třešně předem vypeckovat, ale pokud se vám nechce, nevadí),
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy.
Vejce s cukrem metličkou našleháme, přidáme ostatní ingredience a těsto vylijeme do formy. Hustě poklademe ovocem, střídáme třešně s jahodami. Pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny na 180°. Bublanina je krásně vláčná a po smetaně lahodná.
Tímto způsobem v průběhu léta připravíme i bublaninu z dalšího dozrávajícího ovoce nebo si v lese nasbíráme borůvky, maliny a ostružiny.