Česnekové recepty jsou chutné, lehce pikantní i zdravé. Není se čemu divit, že spousta lidí česnek v kuchyni miluje a připravuje s ním takřka většinu pokrmů. Někdo zastává názor, že česnek je tak trochu nevděčná surovina a to především díky nepříliš vábné vůni, která se vám pak line z úst. Ovšem stejně jako se říká „parádo trp“ tak stejně platí, že za dobré jídlo je třeba přinést nějakou tu oběť. Jestliže vám česnek nevadí, ba naopak si na něm rádi pochutnáte a s nadšením vyzkoušíte i nové česnekové recepty, pak si určitě nenechte ujít následující řádky. Česnekové poblouznění právě začíná!
1. Vynikající česnekové bagetky
Lahodné česnekové bagetky můžete podávat buď samotné, nebo namazané jakoukoli pomazánkou, která vám chutná.
Potřebujete:
- 1 bagetu
- 5 stroužků česneku
- 3 snítky petrželky
- sůl
- 3 lžíce másla
- plátkový sýr
Postup přípravy:
- Bagetu nakrájejte na kolečka.
- Petrželku nasekejte na drobno.
- Smíchejte petrželku s máslem a prolisovaným česnekem.
- Dochuťte solí.
- Kolečka bagety namažte vzniklou směsí, položte na ně kousky sýru a dejte na plech.
- Zapečte po dobu cca 15 minut při 200°C.
2. Šťouchané brambory vonící česnekem
Šťouchané brambory jsou vhodné jako příloha k masu, ale můžete je podávat i jako samostatný chod.
Potřebujete:
- 1 kg brambor
- 5 stroužků česneku
- 150 ml mléka
- sůl, pepř
- 150 g čerstvého špenátu
- 2 snítky petrželky
- 3 lžíce másla
Postup přípravy:
- Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě.
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a přidejte k němu nakrájený špenát.
- Promíchejte a počkejte, dokud špenát nezvadne.
- Uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte.
- Přidejte k nim zbytek másla, špenát, prolisovaný česnek, petrželku a mléko.
- Promíchejte, dle chuti osolte a opepřete a ihned podávejte.