Jahody se na našich zahrádkách pomalu začínají červenat a to je ten nejvyšší čas popřemýšlet nad lahodnými jahodovými recepty. Možností, způsobů, variant a pokrmů lze ze šťavnatých jahod připravit spousta, pokud vám ale zrovna jako na potvoru došla veškerá inspirace, nezoufejte – od toho je tu dnešní článek a s ním i nálož chutných receptů, které zaručeně udělají dojem. Jahody se dají upravit tepelně i za studena, dají se zapéct i rozmixovat – fantazii se zkrátka meze nekladou. Pokud máte jahody rádi a s chutí si je připravujete na mnoho způsobů, nechte se inspirovat následujícími řádky – i v nich totiž jahody hrají hlavní roli!
1. Plněné jahody
Potřebujete:
- 500 g větších jahod
- 150 g mascarpone
- 100 ml šlehačky
- 1 ks vanilkového lusku
- 2 lžíce cukru
- špetku skořice a mletého kardamonu
Postup:
- Jahody omyjte a překrojte napůl.
- Vezměte si malou lžičku a vydlabejte s ní v jahodě malý otvor.
- Mascarpone v misce prošlehejte, přidejte cukr, šlehačku, semínka a kardamon.
- Jahody naplňte vzniklou směsí a posypejte skořicí.
2. Jahody Romanoff
Potřebujete:
- 250 g jahod
- 3 lžíce pomerančové kůry
- šťávu z pomeranče
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíci moučkového cukru
- 2 lžíce likéru
Postup:
- Jahody překrojte napůl.
- Smetanu si ušlehejte s cukrem.
- Pomerančovou kůru nastrouhejte na jemné nitky.
- Na talířek dejte jahody, kopeček šlehačky, pokapejte šťávou z pomeranče, kterou jste si smíchali s likérem a posypte nitkami z pomeranče.
3. Jahodový pohár
Potřebujete:
- 10 ks velkých jahod
- 2 ks kiwi
- 2 řecké jogurty
- 1/2 hrníčku kukuřičných lupínků
- 2 lžíce medu
- 2 snítky máty
Postup:
- Jahody a kiwi nakrájejte na tenké plátky.
- Následně skládejte do pohárku či sklenice vrstvy: jogurt, jahody, kukuřičné lupínky, kiwi a takhle stále dokola, dokud nebude sklenice plná.
- Ozdobte lístečky máty a podávejte.