Okurkový salát zná asi každý. Dá se připravit na mnoho způsobů a každý z vás určitá má „ten svůj“, na který nedá dopustit. Z této vesele zelené pochutiny se ale dá připravit daleko více než jen okurkový salát, který je sice výtečný a každý si na něm dokáže pochutnat, ale pokud byste si z okurek měli připravovat jen salát, brzo by vám lezly i ušima. Pojďme tedy společně odstartovat okurkový sen v podobě 3 receptů, na které zaručeně dostanete chuť. Jsou rychlé, zdravé, finančně nenáročné a jednoduché na přípravu, takže je zvládne připravit úplně každý. Jdete s námi do toho?
1. Okurkový gimlet
Potřebujete:
- 2 větší okurky
- 120 ml ginu
- 1 lžíci cukru
- 1 skleničku medu
- 4 lžičky limetkové šťávy
- 4 plátky limetky
Postup:
- 1/4 okurky nakrájejte na tenké plátky, ze zbývající vylisujte co možná nejvíce šťávy.
- Šťávu nalijte do sklenice (džbánu) přidejte gin, led, limetkovou šťávu, plátky okurek a cukr,
2. Okurkový salát s wasabi
Potřebujete:
- 1 lžičku cukru
- 1/4 lžičky sojové omáčky
- 3 středně velké okurky
- 3 lžíce sezamových semínek
- špetku soli
- 1 lžíci rýžového octu
- 2 lžičky wasabi
Postup:
- Okurky nakrájejte na tenké plátky.
- Dejte je do cedníku, posolte a nechte čtvrt hodinky stát.
- Na pánvi bez oleje opražte sezamová semínka.
- Smíchejte ocet, sojovou omáčku, wasabi a cukr.
- Všechno pečlivě promíchejte s okurkami a posypejte semínky.
3. Okurkový dip
Potřebujete:
- 1 lžíci citronové kůry
- 250 ml bílého jogurtu
- 1 středně velkou okurku
- 150 g krémového smetanového sýra
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku citronové šťávy
- špetku soli a pepře
Postup:
- Jogurt a smetanový sýr vymíchejte dohladka.
- Okurky nakrájejte na malé kostičky.
- Utřete česnek.
- Všechny ingredience smíchejte a podávejte.