Asi každý má doma nůž, kterým krájí téměř všechno, cibuli i maso na guláš, zeleninu na salát, brambory, ovoce a často i pečivo. Je to nůž, bez něhož se prostě neobejdete. Může být menší a lehký nebo těžší a velký, prostě každému padne do ruky něco jiného.
S ostrým, dobře nabroušeným nožem můžete opravdu nakrájet ledacos, přesto si ale nikdy nevystačíte jen s jedním. Potřebujete ještě další, speciální, s nimiž lépe zpracujete některé konkrétní suroviny.
Speciální nože
Nůž na maso je těžší, čepel má pevnou, podobá se trochu sekáčku na maso. Krájí se s ním dobře úhledné plátky, poradí si i s masem částečně zmrzlým. Tento nůž často nahradí v domácnosti právě ten univerzální, protože se s ním dají krájet i další potraviny.
Nůž porcovací neboli vykošťovací je úzký a pevný, aby se dalo snadno odkrojit maso od kosti. Dlouhý bývá od 15 do cca 20 centimetrů.
Nůž na pečivo má pružnější vroubkovanou čepel, aby se s ním dalo nakrájet i pečivo čerstvé. Jeho délka je kolem 25 cm, zuby mohou být jemné i hrubší, s kterými jde lépe krájet bílé pečivo.
Nůž na zeleninu bývá kratší, asi 10 cm dlouhý. Zelenina se s ním dá očistit i nakrájet. Používá se také na loupání brambor. I tento nůž patří k těm, co si ho oblíbíte a používáte ho i na jiné suroviny, například na uzeninu.
Nůž na rajčata je odlišný, má vroubkovanou čepel, díky tomu se rajčata snadněji krájí. I tento nůž je dlouhý kolem 10 cm, může mít špičku zdvojenou do tvaru vidličky.
Nůž na sýry je další z řady speciálních nožů, který usnadňuje práci. Je také vroubkovaný, navíc má čepel děrovanou, aby se sýr na nůž nelepil. I tento bývá někdy zakončen vidličkou na nabrání jednotlivých plátků.
Jaký materiál je nejlepší?
Jestliže dáváte přednost nožům keramickým, vybírejte raději z prověřených značek, kde můžete očekávat opravdovou kvalitu. Tyto nože mohou být v některých ohledech mnohem lepší než nože z jiných materiálů. Nenechte se zmást noži ocelovými, s vrstvou barvy, jimiž se snaží výrobce keramické nože napodobit, ovšem kvalitou jsou docela jinde.
Také ocelové nože by měly být z kvalitních materiálů, také usazení v rukojeti musí být pevné. Při uchopení do ruky by měly být dobře vyvážené.