Jahodové recepty jsou nejen chutné, ale i svěží a zdravé. Jahody jsou barevně přitažlivé, a proto na talíři nejen chutně vypadají, ale skutečně i chutné jsou. Jelikož se nejen obchody, ale i zahrádky pomalu začínají červenat, rozhodli jsme se představit vám jahodové recepty – a to hned v několika provedeních! Věříme, že si z našich laskominek dokážete vybrat a že vám jahodové recepty zachutnají. Pustíte se s námi do jahodové smršťě?
1. Rychlé jahodové zákusky
Připravte si:
- 6 lžic cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 6 lžic oleje
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce hladké mouky
- 6 ks vajec
Postup:
- Žloutky, cukr a olej vyšlehejte do pěny, přidejte mouku, kterou jste předem smíchali s práškem do pečiva a ve finále ještě přimíchejte předem vyšlehaný sníh.
- Vzniklé těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech. Pečte asi 8 minut na 170°, nebo dle vlastních zkušeností s troubou.
- Upečený a vychladlý korpus potřete jahodovou marmeládou a celou jeho plochu pokladťe půlkami jahod.
2. Jahodová bábovka
Připravte si:
- 3 ks vajec
- 250 g polohrubé mouky
- 1 ks prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 160 g cukru moučka
- 200 g másla
- 2 lžičky citronové šťávy
- 30 ks jahod
Postup:
- Rozpusťte si máslo a přidejte do něho cukr, vanilkový cukr a vejce – všechno vyšlehejte do hladkého těsta.
- Po částech přidávejte mouku, kterou jste si předem promíchali s práškem do pečiva, následně vmíchejte i citronovou šťávu a ve finále v těstě rozšlehejte jahody.
- Těsto nalijte do vysypané formy.
- Bábovku pečte cca 50 minut na 180°.
3. Dort z jahodové náplně, zakysané smetany a želé
Připravte si:
- 100 g cukru moučka
- 750 g zakysané smetany
- 400 g jahod
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 1 balíček červeného dortového želé
- 1 balíček piškotů
Postup:
- Jahody očistěte, osušte a nakrájejte na čtvrtky.
- Zakysanou smetanu promíchejte s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem.
- Formu na dort si vyložte alobalem.
- Dortové žele připravíte dle návodu jež udává výrobce a do připravené formy nalijete polovinu. Pokladete na ní jahody, do toho ještě silnou vrstvu piškotů a zalijete druhou částí želé.
- Tento připravený základ nechte dobře vychladnout, na studené piškoty nalijte polovinu smetany, do které si nasypejte polovinu jahod. Dort uzavřete druhou polovinou zakysané smetany a vrstvou piškotů.
- Formu necháte zakrytou přes noc v chladu.
Přejeme vám dobré jahodové chutnání!