Zmrzlina je mražený výrobek, který chutná lidem na celém světě. Největší konzum zmrzliny probíhá především v letních měsících, ale ani zima nebrání tomu, abychom si pochutnali. Mnohdy se jedná o pokrm, který podáváme, jako zákusek po dobrém obědě a jindy si rádi smlsneme jen tak. Zmrzlina se dá snadno vyrobit z domácích ingrediencí bez použití výrobníku zmrzliny. Samozřejmě můžete využít ovoce, oříšky, čokoládu, smetanu. Ve všech uvedených případech máme na paměti, že jde o kalorickou bombu, ale naštěstí existuje možnost, jak vyrobit zdravou zmrzlinu bez použití klasického cukru. Pokud se bude jednat čistě o banánovou zmrzlinu, můžeme jakékoliv sladidlo úplně vynechat.
Potřebné ingredience
- Banán 5ks
- Mléko 100ml
- Pouze podle potřeby javorový sirup nebo med
- Citrón
Postup přípravy
Zralé i přezrálé banány si nakrájíme na kolečka a vložíme v plastové misce do mrazničky minimálně na 5 hodin. Ideální však je nechat je tam přes noc nebo klidně do zásoby i déle a tak můžete zmrzlinu vyrobit kdykoliv. Mražené banány vložíme do elektrického mixéru a přidáme mléko. Vynikající je mandlové, ale i kokosové. Přidat se dá i jogurt nebo podmáslí. Na plný výkon mixujeme asi 4 minuty, dokud se nevytvoří zcela krémová konzistence. Nyní můžeme přidat šťávu z citrónu a med či javorový sirup. Není však podmínkou. Jakmile je krém hotový dáme do mističek a ještě na chvíli – 10až 15 minut do mrazničky. Posypeme oříšky, polijeme jakoukoliv polevou a podáváme.
Tip na nanuk:
Oloupané banány rozkrojte na půlku a napíchněte na dřívko, jaké mají nanuky. Vložte takto přes noc do mrazničky a druhý den si rozehřejte čokoládu a dejte jí na plýtký talířek. Mražené banány obalte v čokoládě a drcených ořeších. Čokoláda na mraženém banánu velmi rychle tuhne, takže ihned po namočení je obalte i zmiňovanými oříšky. Hotovo a už jen můžete vychutnat domácí banánové nanuky.