Zde se hodí pořekadlo za málo peněz hodně muziky. Cizrna, chcete – li římský hrách je od pradávna považována za jednu z nejlepších luštěnin vůbec. Je bohatým zdrojem hořčíku, vápníku, železa i fosforu a to dokonce dvakrát více než hrách či ovesné vločky. Pěstuje se především v arabských zemích, ale i v Evropě je známá již od středověku a hojně se využívala, jako strava pro nemocné. Mimo jiné obsahuje vitamíny z řady B a kyselinu listovou. Napomáhá snižování cholesterolu v krvi, doporučována je lidem s psychickými potížemi a těhotným. Nadýmá mnohem méně než ostatní luštěniny. Mezi známé tradiční recepty z cizrny patří pomazánka „hummus“. Cizrna se rovněž přidávala v menším množství do zrnkové kávy, pro lepší pěnu.
Cizrna v kuchyni
Tato luštěnina mnohým může velmi připomínat hrách nebo fazole. Před vařením je potřeba cizrnu, jako každou jinou luštěninu namočit. Mnohem lepší však je nechat jí den až dva klíčit, je pak lépe stravitelná. Po namočení a změknutí získává kaštanovo – oříškovou příchuť a po uvaření získává máslovou strukturu. Jíst se dá samotná, ale i v salátech, pomazánkách, omáčkách i polévkách.
Pozitivní účinky cizrny
- Udržuje vláčnou pokožku
- Je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin
- Má vysoký obsah vlákniny a zdravých tuků
- Má bohaté zastoupení vitamínů a minerálních látek
- Působí jako prevence civilizačních onemocnění
- Snižuje cholesterol a brání obezitě