Lednička je jedním z nejdůležitějších spotřebičů v domácnosti, protože nám udržuje potraviny v konzumovatelném stavu delší dobu. Aby to dokázala, musí dobře fungovat. Toho docílíme správnou a pravidelnou péčí o ni.
Už jen místo, kde chladnička stojí, je hodně důležité. Nikdy by neměla být v blízkosti topného tělesa, její spotřeba se tak rapidně zvyšuje a lednička se rychleji opotřebovává.
Správná teplota a co ji ovlivňuje
Správnou teplotu si nastavíte obvykle už při zapojení do sítě. Pro lednici je doporučeno 5° C, pro mrazící část -18° C. Je ale naprosto běžné, že v různých částech ledničky se teplota liší, často o několik stupňů. Tato diference je mnohem nižší v ledničce, kde chladný vzduch cirkuluje.
Správné chlazení ovlivní množství potravin ve vnitřním prostoru. Jestli chladničku přeplňujete nebo necháváte téměř prázdnou, její funkčnost se snižuje. Do ledničky také není vhodné dávat teplé potraviny, i tím omezujete její výkon. Hrnec s teplou polévkou může ledničku i zničit. Také časté otvírání a dlouho otevřená dvířka ledničky jsou špatně, Vzduch uvnitř chladničky se otepluje, stoupá spotřeba energie a jídlo se rychleji kazí.
TIP: Vzduchový kompresor
Pravidelná péče se vyplácí
Dobře udržovaná lednička vydrží déle a lépe chladí. Pravidelně ji odmrazujte a čistěte vnitřek, snížíte si spotřebu elektrické energie a zabráníte množení mikroorganismů. Z toho důvodu také pravidelně kontrolujte uskladněné potraviny. Jestliže při otevření ledničky cítíte nepříjemný zápach, něco uvnitř se kazí a je nutné rychle zakročit.
Proti pachům v lednici, způsobeným aromatickými potravinami, si pomůžeme pohlcovačem pachů, které jsou k dostání v obchodech, nebo zkuste talířek s mletou kávou. Na mytí vnitřku chladničky je dobrá voda se sodou (asi lžička na litr vody), ta nejen že chladící prostor vyčistí, ale zbaví ho i typického pachu.
Pro lepší funkci ledničky tak občas zbavte prachu kompresor, který se nachází na zadní straně ve spodní části.