Recepty Vaření

Světová kuchyně u vás na stole! 2 recepty, kterým neodoláte!

Napsáno Nikol Blahova

Světová kuchyně – tyto dvě slůvka hovoří jasně. V dnešním článku vám představíme 2 chutné recepty, které zavání světovostí a jimž jen stěží odoláte. Jak jistě víte, v české kuchyni je na kořenovou zeleninu hleděno jako na základní surovinu pro polévky či omáčky – a to je vše. Nyní je ten nejlepší čas opustit brány domácích pokrmů a společně s námi se poohlédnout po chuťovkách, jež vám nabízí pestrá světová kuchyně. Věřte nebo ne, ale i z obyčejné zeleniny – jak ji mnozí z vás vnímají – se dají připravit nápaditá jídla, která na vašich chuťových pohárcích utvrdí tu správnou muziku. Světová kuchyně na vašich stolech – 3, 2, 1 teď!

Chutná světová kuchyně č. 1: Krémová polévka s krevetami

Potřebujete:

  • 350 g mražené zeleniny
  • 150 g vařených krevet
  • 60 g másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • litr mléka
  • 1 kostku zeleninového bujonu
  • směs francouzských bylinek
  • pepř, sůl

Postup pro přípravu:

  1. Připravte si světlou jíšku a tu zalijte studeným mlékem.
  2. Do směsi přidejte 1 kostku zeleninového bujonu.
  3. Povařte na mírném ohni.
  4. Na rozpuštěném másle orestujte mraženou zeleninu, mírně ji podlijte teplou vodou a pod pokličkou poduste asi 4 minuty.
  5. Následně přidejte směs bylinek a část krevet.
  6. Krátce prohřejte a přidejte do světlé jíšky.
  7. Podle chuti osolte a opepřete.
  8. Na talíři ozdobte zbylými krevetami, snítkou kopru a trochou šlehačky.

Chutná světová kuchyně č. 2: Středomořské gratinované farfalle

Potřebujete:

  • 350 g mražené zeleniny
  • balení těstovin
  • 350 g hlubokozmrazeného pórku
  • pažitku
  • cibuli
  • 150 g anglické slaniny
  • 200 g strouhaného tučnějšího sýra
  • 70 g másla
  • 1/8 l mléka
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup pro přípravu:

  1. Máslem vymažte zapékací misky.
  2. Do nich naskládejte uvařené těstoviny.
  3. Přidejte pórek, zeleninu.
  4. Opečte anglickou slaninu a tu společně s na jemnou nakrájenou cibulí rovnoměrně rozložte na těstoviny v miskách.
  5. Misky posypte čerstvě nasekanou pažitkou a zalijte rozšlehaným vejcem s mlékem, smetanou, poloviční dávkou sýra.
  6. Podle chuti osolte a opepřete a chuť dodejte troškou muškátového oříšku.
  7. Navrch naklaďte zbytek sýra.
  8. Zapékejte asi 30 minut na 230°C – než povrch nezezlátne.

About the author

Nikol Blahova

Veškerý volný čas trávím s prsty na klávesnici. Psaní článků se stalo mým největším koníčkem, který mě baví, naplňuje a dává do života něco nového. Neustále si rozšiřuji obzory a učím se novým věcem, které se mi hodí v reálném životě. Do svých článků se snažím dávat maximum a kousek sama sebe.

Leave a Comment