Recepty Vaření

Zavařování bez chemie – víte, jak na to?

Napsáno Nikol Blahova

Spousta šťavnatého ovoce, které právě slaví sezonu. Určitě i vy máte doma nebo na zahrádce jahody, jablka, třešně, švestky, rybíz či další pochutiny, které byste si pomocí zavařování rádi schovali na zimu. Jestliže se právě chystáte vyrábět domácí dobroty, které zachutnají celé rodině a v zimním nečasu jistě přijdou vhod, zkuste to tentokrát jinak a vsaďte na zavařování bez chemie. Ovoce, spousta cukru, želírovací cukr a vaření – tak by se dal popsat základní recept na zavařování marmelád. Tento recept, kterým se řídily již naše babičky, určitě moc dobře znáte. Co ale možná nevíte je fakt, že to jde i jinak – a o tom více v následujících řádcích!

Co velí dnešní doba?

Nemusíte se zavařování ovoce, které jste během sezony sklidili na zahrádce, vzdávat úplně. Ačkoli žádný univerzální recept na tu nejlepší marmeládu neexistuje, moderní doba to říká jasně: vyhýbejte se chemii. Jedině tak vytvoříte ve skleničce dobrotu, která bude šťavnatá a bude chutnat po ovoci.

Základem je čistota

U zavařování platí jedno zásadní pravidlo: čistota především! A to se týká nejen samotných zavařovacích nádob, ale i ovoce a ostatních pomůcek. Během zavařování tedy zapomeňte na olizování lžiček – i když lze jen stěží odolat – zatímco budete plnit sklenice a ani víčka neutírejte špinavým hadříkem. Nejlepší je otírat víčka i hrdla sklenic hadříkem namočeným v čistém alkoholu.

Ovoce se nevaří

Ačkoli tradiční recepty hrdě hlásají „ovoce s cukrem a želírovací hmotou povařit“ vy to rozhodně nedělejte. Povařením totiž přijdete o spoustu prospěšných látek, nemluvě i faktu, že vařené ovoce díky cukru změní svou chuť. Ovoce očistěte, nakrájejte a pocukrujte už den předem, díky čemuž pustí maximum šťávy. Po 12 hodinách sceďte a svařte na hustý sirup.

Méně cukru neuškodí

Zapomeňte na recepty přikazující „1 kg cukru na 1 kg ovoce“ a vsaďte na ideální poměr. Ten sice papírově neexistuje, ale to neznamená, že si nemůžete trochu pomoci a pomocí ochutnávání najít ten správný střed.

About the author

Nikol Blahova

Veškerý volný čas trávím s prsty na klávesnici. Psaní článků se stalo mým největším koníčkem, který mě baví, naplňuje a dává do života něco nového. Neustále si rozšiřuji obzory a učím se novým věcem, které se mi hodí v reálném životě. Do svých článků se snažím dávat maximum a kousek sama sebe.

Leave a Comment