Zázvor byl dlouhou dobu v zapomnění, ale o to bouřlivější je jeho opětný příchod na scénu. Ráda bych naspala něco ve smyslu, že o výtečných vlastnostech zázvoru věděly už naše babičky, jenže jeho historie je ještě mnohem starší. Jako dítě si nepamatuji, že bychom doma vařili zázvorový čaj, ale pamatuji si vánoční cukroví zvané „zázvorky“. A za touto dobrotou jsem se mohla utlouci. Zázvor je zkrátka potravina, která se používá jako koření, ale i lék původem z jihovýchodní Asie.
Pěstování zázvoru v bytě
Pěstovat zázvor se určitě vyplatí, protože mimo první pomoci na různé neduhy patří mezi aromatické potraviny s širokým využitím v kuchyni. Pěstování zázvoru není až tak složité, pokud nebudete zapomínat na jeho pravidelnou závlahu a dopřejete mu teplo. Pěstování v bytě je mnohem příhodnější než venkovní. To leda v případě, že máte skleník či foliovník. Zázvor nemá rád teplotní výkyvy, neobejde se bez půdy bohaté na živiny, která je schopná zadržet vlhkost a je dobře propustná. Do pěstování se můžete pustit poté, co si zakoupíte neporušený kořen zázvoru. Ten opatrně seřízněte asi 5 cm od místa, kde zázvor raší.
Jak postupovat u pěstování zázvoru
Takto připravený kořen zázvoru zasaďte do květináče a umístěte jej na teplé místo. Zalévejte pouze do misky vlažnou a odstátou vodou. Zázvor nemá sice rád sucho, ale ani zbytečné přelití. Proto jen doplňujte vodu do mističky. Co se týká světla, tak je vhodné místo, kde bude teplo i světlo, ale ne přímé sluneční paprsky. S těmi se zázvor, ačkoliv je teplomilná rostlina příliš v oblibě nemá. Sem tam použijte hnojivo – bohatě si vystačíte s hnojivem, pro pokojové rostliny, ale zase to s ním nepřehánějte. Vypěstovat zázvor trvá nějakou dobu, a proto počítejte s tím, že to nebude tak brzy. Pokud už naklíčí, pak to jde rychleji a na první úrodu se můžete těšit asi za 8-10 měsíců. Když začne zázvor zasychat, nastal čas pro konzumaci jeho části. Zbylou část můžete zase zasadit a postupovat stejně.