Recepty Vaření

Zavařování paprik

Napsáno Radek Blinka

Pokud máte rádi papriky, jistě jsou nenahraditelnou částí vašeho téměř každodenního jídelníčku. Jedná se o chutnou a zdravou zeleninu, která se nejčastěji konzumuje v čerstvém stavu. Jednoduše si ji koupíte v obchodě, nebo ji v letních měsících sklízíte na vaší zahrádce. Velice jednoduchou metodou, jak si zpracovat vámi vypěstované papriky a uchovat do dalších měsíců, je jejich zavařování. Jsou v podstatě dvě základní možnosti, vyberte si podle chuti.

papriky

Sladkokyselý nálev s olejem

První alternativou pro zavařování paprik je sladkokyselý nálev s olejem. Buď celé papriky, nebo jejich části pořádně umyjte a vložte do připravených sklenic, které zalijete v podstatě stejným sladkokyselým nálevem, jako u okurek. Na jeden litr vody využijte 0,1 litru oleje a přidejte do nálevu. Takto připravené sklenice je nutné uzavřít víkem a vařit při teplotě 100 °C dvacet minut.

Slaný nálev

Další možností je zavařování paprik ve slaném nálevu. Zde je postup o něco odlišný: Nejprve celé papriky, případně opět jejich nakrájené části asi dvě minuty povařte. Následně je naložte do připravených sklenic a zalijte pitnou vodou, do které je přidána sůl a to v tomto množství: 15 g na litr vody. Následně uzavřené sklenice vařte při teplotě 100 °C po dobu dvaceti minut, to samé opakujte po dvou dnech, zde už však vařte pouze deset minut.

V obou případech při zavařování paprik docílíte jejich uchování. Papriky ve sklenicích vydrží několik měsíců. Takto zavařenou papriku můžete potom využít prakticky kdykoliv v průběhu roku při přípravě nejrůznějších pokrmů – například pro ozdobení chlebíčků nebo součást salátů, případně i k příloze.

Zavařování paprik je poměrně nenáročné a rychlé. Bez problémů to s uvedeným návodem zvládnete i vy. A nebudete téměř nic potřebovat, rozhodně nic, co byste neměli doma po ruce!

About the author

Radek Blinka

Zajímají mě možnosti z oblasti moderního a spokojeného bydlení. Tipů a inspirací lze najít, pokud víte kde, opravdu hodně. A právě tento magazín je zajímavým zdrojem informací, při jeho tvorbě přidávám ruku k dílu sem tam i já.

Leave a Comment