Recepty Vaření

Rizoto z tmavé rýže s houbami

Rýže je obilnina, která je velmi populární a řadí se mezi nejpoužívanější potraviny vůbec. Na světě najdeme až stovky druhů. Je lehce stravitelná a nezpůsobuje plynatost. Velmi oblíbená je rýže u různých diet a patří mezi bezlepkové potraviny, což ještě více zvyšuje její popularitu. Tmavá rýže je bohatá na antioxidanty a antokyany. Obsahuje až 4x více železa než jiné typy rýže a je bohatým zdrojem křemíku, hořčíku, selenu, fosforu, vlákniny a vitamínu B. Má až o 7% méně kalorií než ostatní druhy rýže. Tím, že má nízký glykemický index je vhodná také pro diabetiky.

Jako blahodárné účinky rýže na lidský organismus sem patří podpora funkce ledvin, udržení hladiny cukru v krvi, zlepšení stavu pokožky, podpoření růstu vlasů, správného zažívání. Má protirakovinné, protizánětlivé, detoxikační a antioxidační účinky. V kombinaci s houbami, kterým by musela být pro jejich příznivý vliv na lidské tělo zasvěcena kapitola zvlášť, se jedná o supr zdravé jídlo. Takových je určitě více, ale právě ta možnost mezi sebou jídla střídat je výhodná v tom, že nám žádné nezevšední.

Ingredience na houbové rizoto

  • Šalotka nebo cibulka
  • Houby
  • Zelenina podle možnosti a chuti (okurka, rajče, paprika)
  • Oříšky (vlašské, mandle, brazilské ořechy)
  • Lístky bazalky

Postup přípravy

Na trošce oleje si zpěníme šalotku nebo cibulku a přihodíme nakrájené houby. Krátce podusíme a vypneme plotýnku. Přidáme na drobno nakrájenou zeleninu a drcené oříšky, které máme v domácí zásobě. Pokud vám vadí drcené ořechy, můžou být mleté. V případě alergie na ořechy, je vynecháme úplně.

Mezitím jsme si uvařili v osolené vodě s trochou kokosového oleje tmavou rýži. Tu je vhodné namáčet předem. Klidně si namočte rýži i den předem. Tmavá rýže se vaří déle než rýže bílá. Jakmile je rýže měkká a voda se vypařila, vypneme a necháme chvíli stát pod pokličkou. Pak smícháme s houbami a zeleninou. Nyní máme možnost ještě rizoto dochutit solí, pepřem a přimícháme nasekané lístky bazalky. Na talíři pak posypeme strouhaným sýrem.

 

About the author

Gabriela Kortova

Většinu času během dne sedím přilepená u PC a píši články různých témat. Má práce je zároveň mým koníčkem a velmi mě baví. Ale byl by to velmi nudný život, kdybych seděla zalezlá jen za psacím stolem. Proto mám ráda sport, procházky po písečné pláži, ruční tvorbu a během slunečného počasí si hraji na zahradníka.

Leave a Comment