Recepty Vaření

Pečený čaj zahřeje i osvěží

Pečený čaj obsahuje opravdové kousky ovoce a jeho chuť je zvýrazněna použitím různého koření. Je ideální v podobě horkého čaje, kdy nás v zimě zahřeje a v období léta vychlazený zase osvěží. Příprava je velmi snadná a rychlá. Místo horké vody ho jednoduše zalijete studenou vodou.

Výborně chutná i se sycenou minerálkou. Pečené čaje jsou přírodní a tudíž bez kofeinu a proto si jej můžete dopřát v kteroukoliv denní či večerní hodinu. Výhodné jsou také pro děti, zvlášť pokud si je připravíte sami. Připravené doma neobsahují žádné chemické konzervanty, umělá sladidla nebo barviva. Díky pečenému čaji doplníte potřebné tekutiny, vitamíny a minerály, přitom si ještě pochutnáte.

Pokud máte na zahrádce vlastní úrodu, nezbývá než se pustit s chutí do výroby a zužitkovat veškeré ovoce, které se vám nabízí. Jedná se o jablka, hrušky, meruňky, broskve, rybíz, angrešet, jahody, švestky, třešně a další. Je jasné, že některé druhy ovoce zrají dříve a jiné později. Proto si některé druhy ovoce můžete dát zamrazit a pečený čaj pak vyrobit, jak z čerstvého tak mraženého ovoce.

Co vše je potřeba k výrobě pečeného čaje

  • Aromatické koření dle chuti (hřebíček, skořice, badyán a jiné)
  • Tři limetky nebo dva citróny
  • Na 2kg ovoce – 1250g cukru
  • 2dcl vodky, griotky, rumu – nemusí být

Postup přípravy

Omyté a očištěné – vypeckované ovoce si dáme do většího pekáčku. Limetky nebo citróny zbavíme kůry. Vše posypeme cukrem i kořením a promícháme. Troubu si předehřejeme na 180-200°C a pečeme, dokud ovoce nepustí šťávu cca 40 minut. Během této doby minimálně 2x ovoce promícháme, aby se nepřipeklo. Teprve po upečení přidáme rum nebo griotku, pokud čaj nebude určen i dětem. Připravíme si skleničky a naplníme je směsí. Jako každou jinou zavařeninu po zavíčkování otočíme na chvíli vzhůru dnem.

Jak si připravit čaj

Do oblíbeného hrníčku si dáme jednu až dvě lžičky této směsi a zalijeme podle ročního období horkou nebo studenou vodou. Mimo lahodného čaje na vás vždy čekají i osvěžující kousky ovoce.

About the author

Gabriela Kortova

Většinu času během dne sedím přilepená u PC a píši články různých témat. Má práce je zároveň mým koníčkem a velmi mě baví. Ale byl by to velmi nudný život, kdybych seděla zalezlá jen za psacím stolem. Proto mám ráda sport, procházky po písečné pláži, ruční tvorbu a během slunečného počasí si hraji na zahradníka.

Leave a Comment