Zahrada

Jaké jsou výhody přírodních hnojiv?

Napsáno Marks

Těšíte se v létě na šťavnatá a voňavá rajčátka? Určitě sami uznáte, že ta doma vypěstovaná se s rajčaty ze supermarketu nedají srovnat. Jak to? Svůj podíl na tom mají i správně zvolená hnojiva a jejich vlastnosti.

Bio pěstování vyžaduje bio hnojiva. Protože organické hnojivo prochází pouze minimální úpravou, jsou v něm živiny primárně vázány v přírodní formě. Takový typ hnojiva bývá buď rostlinného, nebo živočišného původu a patří mezi něj hnůj, kompost, mulč, guáno, fish mix nebo žížalí trus.

Výhody organických hnojiv

  • Dají se použít univerzálně,
  • Můžete využít vlastního zdroje,
  • Působí dlouhodobě díky postupnému uvolňování živin,
  • Malé riziko vzniku toxických chemikálií,
  • Plodiny mají díky přírodnímu hnojivu výrazně sladší chuť.

Chcete-li používat opravdu kvalitní hnojiva, která budou mít všechny slibované vlastnosti, nakupujte je od ověřených výrobců a prodejců.

Jak už jsme zmiňovali, jedním z typů přírodního hnojiva je například kompost. Pro recyklování téměř všech organických zbytků je přímo jedinečný. Jen s trochou péče vyrobí kvalitní hnojivo z odpadu, který byste jinak neměli kam dát. Máte velkou zahradu? Založte si klidně i dva nebo více kompostů. Na malou zahradu alespoň pořiďte malý kompostér.

Sežeňte hnůj z eko farmy

Skvěle vám poslouží také chlévský hnůj a slepičince. Nejlépe uděláte, pokud materiál získáte z ekologického zemědělství nebo od farmáře či souseda, kterého znáte a víte, jak hospodaří. Hnůj z velkochovů může obsahovat i nežádoucí látky a přírodní hnojivo by tak nemuselo být moc přírodní.

Pomoci vám může i mulč. Mulčování prospívá půdě, podporuje tvorbu humusu a chrání kořeny rostlin i prospěšné půdní mikroorganismy. Navíc brání erozi větrem i silným deštěm, šetří zálivku a brzdí růst plevelů. Pro mulčování použijte trávu ze zahradní sekačky nebo sáhněte po planých rostlinách bez zralých semen, jako je kostival, kopřiva, řebříček, pampeliška, jitrocel, hořčice nebo ptačinec.

Autor článku: Speciální Zahradnictví

About the author

Marks

Leave a Comment