Pěstování rostlin

Jak pěstovat bazalku?

Napsáno Radek Blinka

Bazalka patří mezi rostliny s vysokým přínosem pro lidské zdraví. Ptáte se, proč jíst bazalku? Jednak si zlepšíte funkci trávícího systému a budete nenásilnou formou odbourávat tělesný tuk. To však není jediné pozitivum – bazalka působí i proti depresím a nespavosti, dále potom zmírňuje časté bolesti hlavy. Vypěstovat si ji můžete buď přímo ze semínka, nebo si zakoupit již vzrostlejší sazenice.

bazalka

Výsev a půda

Nejlepší cestou je vlastní pěstování. To začíná výsevem, který se vzhledem k choulostivosti rostliny na přízemní mrazíky nedoporučuje na venkovní záhon. Daleko vhodnější je výsev do květináče, který umístíte například za okenní parapet.

Bazalka preferuje lehčí a humózní půdu, která by měla být alespoň částečně propustná. Semena začnou klíčit zhruba během jednoho měsíce.

Jakmile mají mladé rostlinky 4-6 listů, je vhodná doba na jejich přesazení ven. Je však potřeba přihlížet i k aktuálnímu počasí. Bazalka nemá obecně ráda chladno nebo vlhko.

Zálivka

Bazalka potřebuje přiměřenou zálivku. Je důležité dbát na to, aby se voda nedostávala na listy. V případě dlouhotrvajících dešťů je na místě ošetření proti plísni, která se v takových situacích na bazalce velice často objevuje.

Sklizeň listů

Bazalku lze užitkovat po celé období jejího růstu až do květenství. Tedy zhruba do června lze pravidelně otrhávat listy. V době konce květenství je nejvhodnější doba ke sklizni natě – v tomto čase obsahuje totiž rostlina nejvíce blahodárných látek.

Při dobrém roku se můžete dokonce těšit na ještě jednu sklizeň, která se dostavuje zpravidla na podzim – někdy v průběhu září.

Pěstování bazalky je nenáročné a na záhoně ve vaší zahradě, případně v truhlíku na terase či balkoně ho zvládne bez jakýchkoliv komplikací téměř každý. Navíc, budete mít kdykoliv k dispozici kousek zdroje zdraví, který je k nezaplacení!

About the author

Radek Blinka

Zajímají mě možnosti z oblasti moderního a spokojeného bydlení. Tipů a inspirací lze najít, pokud víte kde, opravdu hodně. A právě tento magazín je zajímavým zdrojem informací, při jeho tvorbě přidávám ruku k dílu sem tam i já.

Leave a Comment